Ekonomiska problem? Non C'è

En fantastisk kvinna, och en gudomlig artist.

Missnöjet mot Silvio Berlusconi har varit utbred från Milan fans under flera års tid nu. Men finns det egentligen någon grund i alla anklagelser?


När Silvio Berlusconi tog över A.C Milan 1986 så stod klubben med skulder över öronen. De sportsliga prestationerna var minst lika dålig som de ekonomiska. Klubben var inte ens längre en klubb som höll för serie a spel.


Sedan Berlusconi tog över Milan så är klubben Europas mest framgångsrika klubb, titelmässigt. Klubben har grundat en av Europas stabilaste ekonomier och har inte en krona i skuld. Klubben är enligt Forbes värderad till 746 miljoner euro. Vilket innebär en hedersam sjätteplats, framför bland annat Barcelona och Chelsea.


Det ni ska ha i åtanke när ni läser att vi ligger på sjätteplats är att det bara är FC Bayern som ligger före oss som inte är skuldsatta. Arsenal som ligger på tredjeplats har skulder som ligger på 107 % av vad hela klubben är värderad till.


Om UEFA med Platini i spetsen kommer att besluta om att plocka bort den ekonomiska dopingen från fotbollen så kommer de italienska och tyska lagen ligga i topp i Europa igen.


För er som har tvivlat på att Milan kommer att vara ett topplag även i framtiden, kan jag försäkra er om att vi kommer att fortsätta att vara ett topplag även i framtiden. Vår ekonomi ökade med 24% i värde under förra året, och försvann vi redan i en åttondel i UEFA-Cupen. De pengar Berlusconi sägs ha betalat in för att betala skulder, ska ha varit betalning på ombyggnad på San Siro.


Inter har skulder på 77% av deras värde på 279 miljoner euro. Då ska de flytta in till en ny arena, det lär absolut inte bli någon billig operation för Inters redan hårt belånade ekonomi.


Sammanfattningsvis efter att ha suttit och kollat runt på andra klubbars ekonomi, så sitter jag faktiskt och är riktigt nöjd med Silvio. Ni kan kalla honom snål, men faktum är att klubbens ekonomi är i det europeiska toppskicket. Klubben har tagit sig fint ur det missade CL spelet förra året.


Milan och Juventus ska ha all cred de kan få. Klubbarnas ekonomier är riktigt imponerande med tanke på calciopoli och hur mycket svårare det är att driva ett lag i Italien jämfört med Spanien, England och Tysklands lägre skatter och avgifter. Bägge lagen har dock haft problem med dåliga investeringar på marknaden de senaste åren. Om Juventus och Milan förbättrar dess vanor, vilket bägge har gjort. Så kan vi absolut få se en CL-final mellan Milan och Juventus igen inom några år.


Så jag vill absolut inte ha in någon finansiär som kommer in och lånar sönder klubbens ekonomi. Jag tror inte vi kan finna någon bättre ägare än Silvio, som dessutom går starkt ekonomiskt personligen. Dessutom är det lite roligt att ha en president som har så stort inflytande på spelarna så att ingen vågar trotsa han och visa en oseriös attityd.

Källa: Forbes 2009


Kommentarer
Postat av: Dios

Mycket välskriven bloggpost som tar upp det intressanta i Milans utveckling med Berlusconi. Han har som ägare styrt upp klubben till den maktfaktor den är idag och genom en ekonomiskt försvarbara politik kunnat få klubben "skuldfri".



Sen att det finns andra fotbollsmässiga punkter som klubbe/Bersluconi misskött (läs värvningar och spelarlöner) får väl ses som ett resultat av hans stora fotbollsintresse och var makten ligger i klubben.



Dock är det ändå en spännande skillnad mellan, säg, Milans, Arsenals och Real Madrids sätt att sköta sina affärer - det kan också symboliseras genom att påpeka att Arsenal med flertalet stora ägare har olika agendor, Real Madrid är medlemsägt och då inte kan falla (Alltså, en för stor maktfaktor för att tillåtas falla jmf. med storbankerna) och Milan som, om klubben skulle skötts finansiellt dåligt inte skulle sänka en hel stad tillsammans utan endast Berlusconi och ett antal supportar skulle få sina hjärtan krossade.



Keep up the good work!



Frågan är hur starka ryktena är att Milan ska tas över (helt eller till viss del) av en utländska ägare? Vare sig det är en miljardär från Albanien eller Gallianis israeliska släktingar. Ingen rök utan eld?

2009-08-08 @ 15:22:47
Postat av: The Swan of Utrecht

Detta var en underbar läsning. Man blir hoppfull inför framtiden.



bra jobbat, fortsätt med det goda arbetet :)

2009-08-08 @ 17:16:43
Postat av: Walhéso Santos

Dios



Ja, Berlusconi har haft en dålig vana att köpa vad han vill ha, inte vad klubben behöver. Men att han har tvingat tränare att spela vacker fotboll tycker jag bara är bra.



Angående olika ägarformer så har jag dålig koll på vilken som är bäst. Men Juventus, Bayern, Real Madrid och Barcelona är väl samtliga delvis eller helt medlemsägda och det verkar fungera. Men jag är för dåligt insatt hur klubbarna styrs utöver Milan, Real och Juventus för att kunna säga något.



Ja det ska bli roligt att följa vad Silvio gör med klubben när han inte orkar med den längre. Men hans yngre broder Paolo Berlusconi har titeln Vice President, och brinner för klubben. Kanske Silvio styr upp allt och lämnar över klubben till Paolo, och ser till att han har finansiärer som stöttar upp honom.



Vi får se hur det går helt enkelt ;)

2009-08-08 @ 18:05:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0