Nutid Kontra Dåtid


Forna hjältar men hur är statusen just nu?

Sitter just nu och tänker på säsongen 04-05, tycker det är det mest kompleta lag världen någonsin har skådat. Synd att Ancelotti gav bort skölden sista omgångarna, då han bestämde sig för att ge upp ligan och satsa på CL. Lätt att sitta här och vara smart flera år efteråt, men om Milan hade spelat bästa möjliga lag mot Lecce borta i 36 omgången så hade det lag som jag klassar som 2000-talets bästa trupp fått hem en tittel. Men det som hände i Istanbul är fortfarande ett mysterium, hur kunde världen flippas upp och ner på bara några dagar.

Om vi jämför trupperna från Milans trupp anno 04-05 i jämförelse med dagens trupp så kan man faktiskt förstå att Milan har tappat mycket då adekvata ersättare uteblivit.

Milan Anno 2004-2005

Målvakter: Dida, Abbiati
Försvarare: Cafu, Staam, Nesta, Maldini, Kaladze, Serginho, Costacourta, Simic
Mittfältare: Gattuso, Pirlo Rui Costa, Seedorf, Kaká, Ambrosini, Brocchi
Anfallare: Tomasson, Shevchenko, Crespo, Inzaghi

Milan Anno 2009-2010

Målvakter: Abbiati, Dida
Försvarare: Zambrotta, Jankulovski, Antonnini, Oddo, Thiago Silva, Nesta, Favalli, Kaladze, Bonera
Mittfältare: Ambrosini, Gattuso, Pirlo, Seedorf, Flamini, Abate, Di Gennaro
Anfallare: Pato, Ronaldinho, Borriello, Inzaghi

Ser man över truppen lite snabbt så kan så slås jag först hur lite truppens struktur ser ut. Men årgång 04-05 hade spelare som Nesta, Cafu, Maldini, Pirlo, Kaká och Shevchenko som samtliga var bäst i världen på sin position. Dagens Milan har ingen som är nära att ens kunna konkurera om att bli inröstad i ett världslag, för utom Pato som är given om målvakerna ger han lite bättre ratio på målchanserna. Men det är också tydligt att man behöver plocka in en fysisk innerback, ett tåg med regelbundna turer på yttebacksposition, en kreativ mittfältare, en allround mittfältare och kanske även en klinisk målskytt. Utöver att dessa spelartyper ska lämna så är det viktigaste att man gör sig av med Pirlo, Seedorf, Kaladze och Dida som inte längre fyller någon som helst funktion.

Inköpslista:
Aly Cissokho, Aly är just den spelartyp Milan söker och det är skämigt hur ledningen drog sig ur affären. Kanske kan axla lite av Cafu och Serginhos ytterbacksspel.
Cristian Zapata, Zapata har en fysik som få andra mittbackar och skulle passa perfekt in i Milan, och står för en mittbackstyp som har saknats sedan Staam
Riccardo Montolivo, Montolivo har en utköpsklausul på 16 miljoner euro och har absolut talangen för att ersätta Pirlo, lite frågeteken till spelaren karaktär bara.
Paolo Sammarco: En personlig favorit med instälning och taktik ihop kokade i en och samma spelare.
Klaas-Jan Huntelaar: En klinisk målskytt som känns som en typisk prima punta i Milan.

Men denna inköpslista kommer aldrig bli av då Galiani och Berlusconi kommer få att Kaladze kan back upp på mittfältet och Ambrosini kan spela överallt. Om Berlusconi nu har valt att snåla är det värvningen av en anfallare som ska prioriteras bort. Vill inte se att Milan gör det klassiska Milan felet och vägrar köpa spelare som har sina guld år framför sig istället för att gå till "used gods" avdelningen.

Men som sagt är det tydligt hur Milans kortsiktiga satsning har slagit tillbaka på klubben då laget kontunuerligt har tappat i kvalitet med alla misslyckade kortsiktiga värvningar. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0